Nefes Nedir?
Nefes, ölümle yaşam arasında ince bir çizgidir. Ve en önemlisi yaşam ile olan bağımızdır. Yemek olmadan 30 gün dayanabiliriz, su olmadan ise 3 gün, fakat nefes almadan geçireceğimiz üç dakika içinde, ölürüz.Nefes, tüm yaşamımız boyunca günde 24 saat yaptığımız birşey olmasına rağmen aslında yaşamımızda özel bir fonksiyonu bulunmaktadır. Herkesin nefes alışkanlığı parmak izi gibi kendine özgüdür. Nefes, zihnimiz ve bedenimiz arasındaki olağanüstü bir bağdır. Zihinsel durumun, kronik hastalıkların ve duygusal bozuklukların kayıtlarını bulundurur. En önemlisi, zihnimizin ve bedenimizin nefesimizi etkileyişi gibi, nefes sürecini bilinçli bir şekilde kullanarak nefesimizle zihnimizi ve bedenimizi etkileyebiliriz.Transformal Nefes(TN): TN; nefes sistemindeki blokajlarda açılım sağlayarak, oksijenin vücutta kesintisiz dolaşımı sağlayan, en etkili nefes tekniğidir. Güçlü bir diyafram nefes tekniğidir. Aynı zamanda dönüşüm nefesidir. Ağızdan alınıp verilen bağlantılı nefes sistemidir. TN ile nefes alışkanlığı yeniden programlanabilir ve solunum kasları yeniden eğitilebilir. TN’de diyafram nefesi kullanıldığından akciğer kapasitesi artar ve akciğerin oksijen alma kapasitesi %80’lere kadar çıkar. Böylece vücudumuzdaki kanın oksijen miktarı artar. Bu miktar ne kadar fazla ise o kadar sağlıklı oluruz.Transformal Nefes tekniği sayesinde bedene alınan yeterli oksijen miktarı ile birlikte , yaşantımız daha huzurlu, mutlu ve sağlıklı olur.Judith Kravitz Kimdir?
Amerikalı bir metafizik doktoru olan Judith Kravitz, kendisini 35 yıllık bir süredir Transformal Nefes tekniğini geliştirmeye ve yaymaya adamış bir eğitmendir. 80’li yılların başında yakalandığı gırtlak kanserini, öncelikle kendisinde uygulamaya başlayıp geliştirdiği Transformal Nefes tekniğiyle iyileştirmiş ve bu deneyimini dünyanın dört bir yanında pekçok kişiyle paylaşarak bugüne dek yüzbinlerce kişinin şifalanmasını sağlamıştır. Dr. Kravitz yaklaşık yirmbeş yıldır yetiştirmiş olduğu 3000’i aşkın nefes terapistiyle bu tekniği insanlara ulaştırmaya devam etmektedir. Yazmış olduğu ‘’Breath Deep, Laugh Loudly’’ kitabı ‘’Derin Nefes Al, Neşeyle Kal’’ ismiyle Türkçeye çevrilmiştir. Bu kitap tüm dünyada nefesle ilgilenenlerin el kitabı haline gelmiştir.Transformal Nefes Tekniği Ne İşe Yarar?
Transformal Nefes, seans sırasında önemli miktarda oksijen alımını sağlayarak bedenin kendinden var olan iyileşme ve sağlıklı kalma potansiyelini arttırır. Transformal Nefes seanslarına katılmış milyonlarca kişi arasında sayılamayacak kadar çok, görünüşe bakılırsa mucizevi sayılabilecek, bedensel, zihinsel ve ruhsal iyileşme öyküsü vardır. Bu süreç, kişinin kendinde var olan iyileşme kapasitesinin artmasına yardımcı olmaktadır.
İnsanların çoğu solunum sistemlerinin ancak üçte birini veya daha azını kullandıkları için, iyi bir sağlığa sahip olmak için gereken oksijenin sadece çok küçük bir parçasını almaktadır. Transformal Nefes, kişilere nasıl her zaman daha etkili soluk alacaklarını öğretir. Seanslar sırasında uygulanan teknikler, nefesi serbest bırakır, kısıtlayıcı kalıpların ve engellerin ortadan kaldırılmasını sağlar ve kişinin diyaframdan nefes alma işlemini yeniden öğrenmesine yardımcı olunur.Diyafram Nefesinin Önemi
Diyafram öncelikli olarak nefes almamız için yaratılmış olan kas’tır ve nefes aldığımız zaman işlevin çoğunu gerçekleştirir.Fakat kişilerin çoğu nefes alırken diyafram kası yerine arka ve interkostal kasları kullanırlar. Bu kaslar tam dolu bir nefese olanak sağlamazlar. Bu kasların kullanımı arka ve solar-plexus alanlarında gerilim ve zorlamaya neden olur. Bu tipteki sınırlı nefes alma bazen ‘göğüsten nefes alma’ olarak adlandırılmaktadır. Bu tip nefe alma sırasında kaburga kafesi genişler ve akciğerlerin sadece üst bölümü hava ile dolar. Ancak, diyafram bölgesi aynı zamanda durağan ve genellikle gergin kalır. Gergin bir diyafram; stres ve endişe gibi istenmeyen duyguların oluşmasına imkan verir.Diyafram Nasıl Çalışır?
Diyafram, göğüs ve karın boşluklarını ayıran fibröz bir kas dokusudur. Kaburgalar, kalp ve ciğerleri içine alarak üst bölümünü oluştururken, diyafram da kafesin alttaki tabanını meydana getirir. Önden bakıldığında diyafram; alt altı kaburganın iç tarafına kas lifleri ile bağlanmış bir kubbeyi andırmaktadır. Diyafram kas lifleri nefes aldığımızda sıkışır veya büzülür ve diyaframın kubbe şeklini düzleştirir.Bunun sonucunda kubbenin en yüksek merkezi kısmı karın içine çekilir ve karnın yükselmesine neden olur. Karın kısımda boşluk yaratılan alanda akciğerimizin alt lopları da genişleyerek oksijen alabilme kapasitesi artar. Böylece; bedene daha daha fazla oksijen girer ve kan yoluyla yeterli miktarda oksijen hücrelere taşınmış olur. Dışarı nefes verme ise basit bir şekilde, hiç güç kullanmadan diyaframı rahatlatarak ve kasları destekleyerek meydana gelir.Transformal Nefes’in Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Transformal Nefes 3 seviyede fayda sağlar. Tekniğin uygulanmasıyla kazanılan derin ve tam diyafram nefesi, fiziksel iyileşmenin yanısıra hücresel hafızamızın tüm seviyelerindeki negatif enerjiyi de temizleyerek zihinsel ve ruhsal bir dönüşüm gerçekleştirir. Yaşam enerjisi nefesimizle birlikte bedenimizde akarak bizi engellerin olmadığı özgür bir yaşama ulaştırır.1) Fiziksel Seviyede Faydaları
Yapılan araştırmalara göre, insanların %90’ı nefes alma kapasitelerinin sadece %25-30‘unu kullanmaktadır. Limitli nefes alışkanlığı nedeniyle yeterli oksijeni bedenlerine almamaktadır. TN tekniği ile;a) Akciğer kapasitesi tekrar %80-90‘lara çıkartılır.
b) Daha fazla oksijen alan bedende hücreler yenilenir.
c) Geliştirilmiş solunum kapasitesi ile kısıtlı nefes alışkanlığımız düzelir.
d) Artan oksijen seviyesi ile birlikte bağışılık sistemi kuvvetlenir. Astım, alerji gibi solunum yolu hastalıklarında iyileşme sağlar.
e) Kandaki yüksek oksijen oranı sağlıklı hücrelerin yenilenmesi için en önemli faktördür. İçlerinde kanserin de yer aldığı 50’ye yakın hastalık anaerobik(oksijensiz) olarak sııflandırılır. Nefes sisteminin açılması sonrasında oksijen alan hücrelerde anaerobik hastalıklar görülmemekle birlikte, mevcut hastalıkların iyileşmesi de yeterli oksijen sayesinde hızlanmaktadır.
f) Stres, gerginlik, öfke, endişe, korku gibi negatif duygular TN ile birlikte hafifler.
g) Yüksek tansiyon ve kalp sorunlarına iyi gelir.
h) Vücuttaki toksinlerin %80‘i nefes ile birlikte sistemden atılır.Dolayısıyla bedende detoksifikasyon sağlar.
i) Derin ve tam nefes aynı zamanda iç organlara ve karın kaslarına masaj yapar ve güçlendirir.
j) Yaşam enerjimizin %75 ini nefes ile bedene alırız. Ne kadar fazla oksijen alırsak o kadar enerjik ve zinde oluruz.
k) Kanın Ph değerini dengeler
l) Hafıza fonksiyonlarını ve metabolizmayı hızlandırır
m) Kas ve damar sağlığını güçlendirir
n) Alt karın ve diyafram kaslarının kullanılması sayesinde, hazımsızlık ve sırt ağrısı gibi fiziksel şikâyetler kısa sürede iyileşir.2) Zihinsel ve Duygusal Seviyede Faydaları
Hayatımız boyunca, korktuğumuzda, öfkelendiğimizde, endişelendiğimizde, üzülüp ağladığımızda nefesimizi tuttuk. Nefesimizi tutarak duygularımızı durdurduk, baskıladık. Bu duygular bilinçaltına itildi. Böylece hayatımızda stres ve gerginlik yarattık. Transformal nefes tekniği ile birlikte negatif olumsuz düşünce kalıpları, eski olumsuz anılar temizlenir. Böylece;a) Stres ve gerginlik ortadan kalkar.
b) Kişinin kendisini daha rahat ifade etmesi sağlanır.
c) Zihin sakinleşir
d) Hücre hafızasındaki travmalar ve yaşamımızdan zevk almamızı engelleyen; öfke, korku, suçluluk gibi bastırılmış duygular temizlenir.
e) Bilinçaltı zihni temizlenir
f) Zihinsel açıklık ve netlik kazandırır.
g) Davranışları rahatlatır
h) Sevgi, neşe, rahatlık, huzur ve güven duygusu gelişir.
3) RUHSAL SEVİYEDE FAYDALARI
a) Bilinçaltı temizlendikten sonra, daha yüksek bilinç ve farkındalık seviyesine ulaşılır.
b) Birlik bilinci gelişir.
c) Yaşamı daha geniş ve derin bir persfektiften algılamaya başlarız.
d) Özbenliğimizle iletişimimiz kuvvetlenir.
e) Ruh ve beden bütünleşmesi/dengesi sağlanır.
f) Huzur, yaratıcılık ve berraklık yaratılır.
g) Daha derin meditasyon sağlanır.Transformal Nefes Nasıl Çalışır?
Transformal Nefes tekniğinin ilk aşamasında, öncelik solunum sistemimizin açılmasıdır. Bu da, alt karın bölgesinden başlanarak, mide bölgesinden (solar pleksus) geçer ve göğsün üstüne ulaşır. Bağlantılı nefes ile birlikte bu bölgeler birbirine bağlanırsa, insanın aldığı oksijen düzeyi en uygun düzeye yükselir.İkinci aşamasında ise, TN nefes sayesinde Yaşam gücü enerjisi ‘Prana’ ; vücudumuza/bedenimize büyük miktarda alınır. Bedenin elektromanyetik alanını değiştiren güçlü bir pozitif enerji titreşimi yaratılır. Fizikteki ‘yükseltme’ yasasına göre, düşük titreşimli enerji (bilinçaltındaki olumsuz düşünceler, anılar, ifade edilmemiş duygular, travmatik duygusal ve fiziksel olayların duygusal yansımaları, v.b.) yüksek titreşimli enerjiyle aynı elektromanyetik alanda bir araya geldiğinde; düşük titreşimli enerji yüksek titreşimli enerjiye dönüşür. (Einstein’ın yıllar önce kanıtladığı gibi, enerji var edilemez veya yok edilemez, sadece dönüşür). Yaşam gücü enerjileri bedenimize girerken, duygular ayağa kaldırılır. Titreşimdeki değişiklik nedeniyle travma kalıcı bir şekilde temizlenir ve artık enerji alanında kalamaz. Artık analize, geçmişteki konulara dönmeye ya da bir şeyleri ‘tamir etmeye’ ihtiyaç yoktur. Bir tarvma ya da özel bir konu çözümlendikten sonra, zihin sakinleştirilmiştir. Özbenliğimizle temasımız daha açık bir hale gelir.